hero obrázok článku

4 najdôležitejšie zmeny v nemeckom daňovom priznaní v roku 2023

Zmeny v nemeckom daňovom priznaní v roku 2023 - vratmindan.sk


Značné zvýšenie cien najmä v energetickom sektore spôsobilo, že federálna vláda v Nemecku schválila opatrenia na finančné odbremenenie obyvateľstva. Najdôležitejšie zmeny sa týkajú nezdaniteľného minima, zamestnaneckého paušálu, príspevku na cestovanie pre ľudí dochádzajúcich na dlhé vzdialenosti a zavedenia energetického paušálu. Viac sa dozviete v článku.


1. O koľko bude vyššie nezdaniteľné minimum, tzv. Grundfreibetrag?

Na úvod si vysvetlime, čo je to vlastne Grundfreibetrag. Ide o nemecké označenie pre nezdaniteľné minimum, resp. nezdaniteľnú časť základu dane. Zabezpečuje, že časť príjmu nevyhnutne potrebná na živobytie (životné minimum) sa nezdaňuje.

Zdaniteľné príjmy nachádzajúce sa pod hranicou životného minima nepodliehajú dani z príjmov. Daň z príjmov sa platí len vtedy, ak zdaniteľný príjem presiahne stanovenú  hranicu. Koaličný výbor (Der Koalitionsausschuss) 23. februára 2022 rozhodol, že nezdaniteľné minimum (Grundfreibetrag) sa zvýši o 363 eur zo súčasných 9 744 eur na 10 347 eur.

2022

slobodný

10.347 €

ženatý

20.694 €

2021

slobodný

  9.744 €

ženatý

19.488 €


2. Výdavky súvisiace so zamestnaním, tzv. Werbungskosten

výdavky súvisiace so zamestnaním tzv Werbungskosten

Nemecký termín Werbungskosten označuje všetky náklady vzniknuté v priamej súvislosti s profesionálnou činnosťou. V skratke ide o výdavky súvisiace s príjmom. Tieto  náklady si môžete uplatniť na daňové účely za predpokladu, že vám ich zamestnávateľ už nepreplatil (ak Vám ich preplatil, nájdete ich uvedené v  Lohnsteuerbescheinigung riadok 17, 20, 21). Ak si neuplatníte jednotlivé výdavky spojené s príjmom, bude uplatnená suma 1200 eur  paušálne bez dokladovania .

Najčastejšie výdavky spojené s príjmom zamestnanca zahŕňajú:

  • cestovné do práce (Entfernungspauschale)
  • dvojitá domácnosť, t.j. ubytovanie v Nemecku a cesty za rodinou na Slovensko
  • diéty
  • pracovné oblečenie, pracovné nástroje
  • náklady na školenia, nákup odbornej literatúry
  • náklady na sťahovanie
  • poplatky za vedenie účtu

Ak zamestnanci v daňovom priznaní nepreukážu vyššie výdavky súvisiace so zamestnaním (Werbungskosten) ako 1200 €, daňový úrad automaticky uplatní  zamestnanecký paušál ( Arbeitnehmer-Pauschbetrag). Ten zostal od roku 2011 do roku 2021 nezmenený, a to na úrovni 1000 eur. V súčasnosti sa „zákonom o daňových úľavách 2022“ zvyšuje  zamestnanecký paušál na 1200 eur spätne od 1. januára 2022 (§ 9a č. 1 EStG). Kto má výdavky spojené s výkonom práce vyššie ako 1200 eur, nemá zo zvýšenia zamestnaneckého paušálu žiadne výhody. Všetky účtenky musíte naďalej starostlivo zbierať a uchovávať.


3. Cestovné náklady (Entfernungspauschale)

zmeny v nemeckom daňovom priznaní v roku 2023 - cestovné náklady Entfernungspauschale - vratmidan.sk

Náklady na cesty z domu do práce si môžete uplatniť ako výdavky súvisiace s príjmom  na daňové účely. Pri výpočte  vzdialenosti je potrebné vždy uviesť najkratšiu cestu na miesto výkonu práce. Od 01.01.2022 si paušálne môžete uplatniť  0,30 € za každý odjazdený kilometer, od 21. kilometra je to dokonca 0,38 €.

4. Energetický paušál ( Energiepreispauschale)

Energiepreispauschale je jednorazový príspevok vo výške 300 € (§112 EStG), ktorý kompenzuje vysoké ceny energií. Vypláca sa od 1.9.2022 a to dvoma spôsobmi:

a) zamestnávateľom ako príspevok ku mzde

b) ak nebol zamestnávateľom vyplatený, uplatniť sa dá  v rámci nemeckého daňového priznania  pre rok 2022

Radi vám pomôžeme so spracovaním nemeckého daňového priznania a uplatnením všetkých nákladov a bonusov, na ktoré máte nárok. Stačí, ak sa zaregistrujete na našej stránke https://www.vratmidan.sk/vratenie-dani-z-nemecka a o všetko sa postaráme my. Spoľahnite sa na odborníkov, sme jednotkou v spokojnosti klientov. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na tel. č. 053/44 89 511 alebo e-mailom na    info@vratmidan.sk  .

Zdroj: www.steuergo.de, www.bundesfinanzministerium.de, www.smartsteuer.de, www.steuertipps.de

 

Vážime si vaše súkromie

Naša spoločnosť a naši partneri uchovávajú alebo pristupujú k informáciám v zariadeniach, napríklad k súborom cookies, a spracúvajú osobné údaje, ako sú jedinečné identifikátory a štandardné informácie, ktoré zariadenie posiela na účely opísané nižšie. Súhlas s vyššie uvedeným spracúvaním môžete poskytnúť kliknutím na tlačidlo “Prijať všetko”. Alebo môžete jeho poskytnutie odmietnuť a zmeniť svoje prednostné nastavenia kliknutím na tlačidlo “Spravovať nastavenia”. Vaše prednostné nastavenia sa budú vzťahovať len na túto webovú lokalitu. Na niektoré formy spracúvania vašich osobných údajov nepotrebujeme váš súhlas. Ak sa vrátite na túto stránku alebo navštívite naše zásady v oblasti ochrany súkromia, môžete kedykoľvek zmeniť svoje prednostné nastavenia. Viac informácií o spracúvaní údajov a našich partneroch nájdete na tejto stránke.