hero obrázok článku

Príspevok Energiepreispauschale za rok 2022 v Nemecku

Príspevok Energiepreispauschale má kompenzovať vysoké ceny energií v Nemecku. V článku sa dozviete, kto má nárok na plnú sumu príspevku vo výške 300 eur a ako si vypočítate jeho výšku.

Majú všetci daňovníci nárok na plnú sumu príspevku?

Nie, je v tom háčik. Energiepreispauschale (EPP) je zdaniteľným príjmom. Znamená to, že z príspevku musíte odviesť daň. Z tohto dôvodu nie všetci daňovníci dostanú vyplatenú plnú sumu príspevku v sume 300 eur. Výška odvedenej dane sa líši v závislosti od daňovej triedy zamestnanca, výšky príjmu, počtu detí a nákladov. 

Len jedna skupina zamestnancov má nárok na celý príspevok vo výške 300 eur. Ide o tých, ktorých ročný zdaniteľný príjem bol v roku 2022 po odpočítaní odvodov a uplatnených nákladov nižší ako 10 347 eur. 

Výpočet výšky príspevku EPP

Príklad 1

Pán Kováč dosiahol v Nemecku v roku 2022 hrubý príjem vo výške je 45 000 eur. Je ženatý, má jedno dieťa a patrí do daňovej triedy 4. Daň z príspevku, ktorú musí odviesť, je 84 eur. Výška príspevku EPP je v jeho prípade 216 eur.

Príklad 2

Pán Oravec zarobil v Nemecku minulý rok 72 000 eur brutto. Je slobodný, bezdetný a patrí do daňovej triedy 1. V jeho prípade z príspevku EPP musí odviesť vyššie dane ako p. Kováč, a to až 119 eur. Suma príspevku EPP je v jeho prípade 181 eur.

Príklad 3

Pani Timková začala pracovať v Nemecku v júli 2022 a do konca roka zarobila 13 000 eur v hrubom. Je slobodná, bezdetná, patrí do daňovej triedy 1. Keďže po odpočítaní odvodov a nákladov bol jej zdaniteľný príjem 10 000 eur, nárok na príspevok EPP v plnej sume 300 eur.

Akým spôsobom sa príspevok vypláca?

Príspevok sa vypláca od 1.9.2022 dvoma spôsobmi:

1.) zamestnávateľom v rámci mesačnej mzdy. V potvrdení o ročnom príjme za rok 2022 (Lohnsteuerbescheinigung) je vyplatený príspevok označený písmenom E.

2.) ak nebol zamestnávateľom vyplatený, uplatniť ho môžete v rámci nemeckého daňového priznania za rok 2022.


Kto má na príspevok nárok?

  • zamestnanci (1. až 5. daňová trieda s neobmedzenou daňovou povinnosťou), ktorí odpracovali v Nemecku celý rok alebo časť roka. Ak sa trvalý pracovný pomer skončil pred 1.9.2022, uplatniť ho môžu už iba v rámci nemeckého daňového priznania
  • krátkodobí zamestnanci a zamestnanci na kratší pracovný čas, tzv. minijobers, musí ísť o hlavný pracovný pomer
  • živnostníci 
  • študenti a dôchodcovia
  • poberatelia sociálnych dávok v Nemecku, konkrétne Krankengeld, Insolvenzgeld, Mutterschaftsgeld, Elterngeld, Kurzarbeit. Nepatrí tu napríklad Arbeitslosengeld I

Radi vám pomôžeme so spracovaním nemeckého daňového priznania a uplatnením všetkých nákladov a bonusov. Zaregistrujte sa na našej webovej stránke https://www.vratmidan.sk/vratenie-dani-z-nemecka a žiadosť spolu s inštrukciami vám bude automaticky zaslaná na vašu emailovú adresu. Žiadosť je potrebné vyplniť a zaslať našej spoločnosti. O všetko ostatné sa postaráme my. V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.

Zdroje: www.bundesregierung.de, www.haufe.de, www.gesetze-internet.de, www.merkur.de





Vážime si vaše súkromie

Naša spoločnosť a naši partneri uchovávajú alebo pristupujú k informáciám v zariadeniach, napríklad k súborom cookies, a spracúvajú osobné údaje, ako sú jedinečné identifikátory a štandardné informácie, ktoré zariadenie posiela na účely opísané nižšie. Súhlas s vyššie uvedeným spracúvaním môžete poskytnúť kliknutím na tlačidlo “Prijať všetko”. Alebo môžete jeho poskytnutie odmietnuť a zmeniť svoje prednostné nastavenia kliknutím na tlačidlo “Spravovať nastavenia”. Vaše prednostné nastavenia sa budú vzťahovať len na túto webovú lokalitu. Na niektoré formy spracúvania vašich osobných údajov nepotrebujeme váš súhlas. Ak sa vrátite na túto stránku alebo navštívite naše zásady v oblasti ochrany súkromia, môžete kedykoľvek zmeniť svoje prednostné nastavenia. Viac informácií o spracúvaní údajov a našich partneroch nájdete na tejto stránke.