hero obrázok článku

Máte nárok na mobilitnú prémiu v Nemecku?

narok na mobilitnu premiu v Nemecku

V roku 2022 sa v Nemecku zvýšil paušál na dochádzanie do práce  (Entfernungspauschale) na základe Federálneho zákona o ochrane klímy.

Dôvody pre vznik mobilitnej prémie

Objavila sa však kritika, že zo zvýšenia paušálu nemajú prospech osoby s  nízkymi príjmami, ktorých zdaniteľný príjem je nižší ako nezdaniteľné minimum (Grundreibetrag). Keďže nemusia odvádzať daň z príjmu, zvýšený paušál na dochádzanie do práce si nemôžu uplatniť. Aby táto skupina daňových poplatník neostala naprázdno, vznikol nový bonus, tzv. mobilitná prémia (Mobilitätsprämie).

Výška paušálu na dochádzanie do práce od 01.01.2022

Ako píše na svojej stránke Spolkové ministerstvo financií (Bundesfinanzministerium), nie všetci občania majú možnosť bicyklovať do práce alebo využívať miestnu hromadnú dopravu. Z tohto dôvodu sa rozhodlo o zvýšení paušálu na dochádzanie do práce pre „diaľkových“ dochádzajúcich od 21. kilometra.  Od 1. januára 2022 je  paušál za dochádzanie do práce (Entfernungspauschale) 30 centov do 20. kilometra a 38 centov od 21. kilometra.

Zvýšený paušál na dochádzanie sa vzťahuje aj na cesty za  rodinou (Familienheimfahrten) v rámci vedenia dvojitej domácnosti.

narok na mobilitnu premiu v Nemecku

Podmienky nároku na mobilitnú prémiu

Na vyplatenie mobilitnej prémie musia byť splnené dve podmienky:

  1. vzdialenosť z bydliska do práce (erste Tätigkeitsstätte) musí byť najmenej 21 kilometrov
  2. po odpočítaní odvodov a nákladov z ročnej hrubej mzdy, musí byť zostávajúca suma vášho príjmu nižšia ako nezdaniteľné minimum, ktoré je v roku 2022 vo výške 10.347 € pre slobodných a 20.694 € pre vydaté/ženatých.

Mobilitná prémia je vyplatená na základe žiadosti v rámci nemeckého daňového priznaniaPredbežne je schválená na obdobie od 01.01.2021 do 31.12.2026.

Aby bola mobilitná prémia vyplatená, jej výška musí byť aspoň 10 €, nižšiu sumu nemecký daňový úrad nevypláca.

Radi vám pomôžeme s vrátením daní z Nemecka a uplatnením všetkých nákladov a bonusov. Zaregistrujte sa na našej webovej stránke https://www.vratmidan.sk/vratenie-dani-z-nemecka, vyplňte žiadosť, ktorú vám zašleme na vašu emailovú adresu a o všetko ostatné sa postaráme my. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať na tel. č. 053/44 89 511, radi vám poradíme a pomôžeme.

Zdroj: www.steuertipps.de, www.steuergo.de, www.vlh.de

Vážime si vaše súkromie

Naša spoločnosť a naši partneri uchovávajú alebo pristupujú k informáciám v zariadeniach, napríklad k súborom cookies, a spracúvajú osobné údaje, ako sú jedinečné identifikátory a štandardné informácie, ktoré zariadenie posiela na účely opísané nižšie. Súhlas s vyššie uvedeným spracúvaním môžete poskytnúť kliknutím na tlačidlo “Prijať všetko”. Alebo môžete jeho poskytnutie odmietnuť a zmeniť svoje prednostné nastavenia kliknutím na tlačidlo “Spravovať nastavenia”. Vaše prednostné nastavenia sa budú vzťahovať len na túto webovú lokalitu. Na niektoré formy spracúvania vašich osobných údajov nepotrebujeme váš súhlas. Ak sa vrátite na túto stránku alebo navštívite naše zásady v oblasti ochrany súkromia, môžete kedykoľvek zmeniť svoje prednostné nastavenia. Viac informácií o spracúvaní údajov a našich partneroch nájdete na tejto stránke.