hero obrázok článku

Aké náklady si môžete uplatniť v rakúskom daňovom priznaní ak cestujete za rodinou?

Náklady spojené s cestovaním za rodinou

Ak žijete na Slovensku, kde vlastníte nehnuteľnosť a vediete vlastnú domácnosť, predpokladá sa, že vaše centrum životných záujmov máte na Slovensku, pretože tam máte rodinu, manželku, deti, príbuzných... Ak okrem toho ešte navyše znášate aj náklady na ubytovanie spojené s prácou v Rakúsku, v takomto prípade vám môže byť poskytnutý príspevok na vedenie dvojitej domácnosti. Predpokladom na uznanie toho nákladu je fakt, že medzi miestom výkonu vašej práce a vaším bydliskom je veľká vzdialenosť na denné dochádzanie – t.j. viac ako 80 km. Ďalším dôležitým faktorom uznania týchto nákladov je dôvod , prečo, ak pracujete a bývate v Rakúsku, nepresťahujte k sebe aj svoju rodinu. Medzi uznávané argumenty rakúskeho daňového úradu, kedy sa považuje premiestnenie vášho rodinného sídla do Rakúska za neadekvátne patria:  

  • váš partner v rodinnom sídle pracuje a dosahuje príjmy
  • máte v rodinnom sídle ešte inú/druhú prácu 
  • máte často meniace sa miesto výkonu práce – ste montér, elektrikár, pracovníci na stavbe, murár, tesár...
  • vykonávate práca na dobu určitú 2 – 3 roky
  • je náročné sa presťahovať
  • nemôžete sa presťahovať kvôli cudzineckým pravidlám/zákonom
  • ak máte k dispozícii v mieste výkonu práce len miesto na spanie a nie byt

Ako dlho si môžete uplatňovať tieto náklady?

Rakúsky daňový úrad uznáva tieto náklady po dobu 2 rokov ak ste ženatý a máte deti, ak ste slobodný tak len do 6 mesiacov.  

Aké doklady potrebujete?

Aby vám boli tzv. „ Familienhheifahrten“ a „ Doppelte Haushaltfuhrung“ uznané, je potrebné dané skutočnosti preukázať a dokladovať nasledujúcimi dokumentmi:  

  • doklad o platbe za nájomné (Miete) v Rakúsku
  • doklad o zrážke za ubytovanie v Rakúsku z vašej mzdy na výplatnej páske (Abrechnung)
  • účty za ubytovanie v hoteloch v Rakúsku  
  • výpisy z bankového účtu za platby za nájomné
  • list vlastníctva vašej nehnuteľnosti alebo zmluva o nájme bytu na Slovensku 
  • doklad o nájme a o iných nákladoch spojených s bývaním na Slovensku – napr. inkaso, zálohové faktúry na vodu, plyn, elektrinu 

Ak máte záujem o spracovanie rakúskeho daňového priznania, radi vám pomôžeme. Stačí, ak sa zaregistrujete na našej webovej stránke  https://www.vratmidan.sk/vratenie-dani-z-rakuska a o všetko sa postaráme my. V prípade otázok nás kontaktujte prostredníctvom kontaktného formulára  https://www.vratmidan.sk/kontakt, radi vám poradíme.

Vážime si vaše súkromie

Naša spoločnosť a naši partneri uchovávajú alebo pristupujú k informáciám v zariadeniach, napríklad k súborom cookies, a spracúvajú osobné údaje, ako sú jedinečné identifikátory a štandardné informácie, ktoré zariadenie posiela na účely opísané nižšie. Súhlas s vyššie uvedeným spracúvaním môžete poskytnúť kliknutím na tlačidlo “Prijať všetko”. Alebo môžete jeho poskytnutie odmietnuť a zmeniť svoje prednostné nastavenia kliknutím na tlačidlo “Spravovať nastavenia”. Vaše prednostné nastavenia sa budú vzťahovať len na túto webovú lokalitu. Na niektoré formy spracúvania vašich osobných údajov nepotrebujeme váš súhlas. Ak sa vrátite na túto stránku alebo navštívite naše zásady v oblasti ochrany súkromia, môžete kedykoľvek zmeniť svoje prednostné nastavenia. Viac informácií o spracúvaní údajov a našich partneroch nájdete na tejto stránke.