hero obrázok článku

Vrátenie daní z Anglicka, UK a potrebné dokumenty

vrátenie daní z Anglicka

Žiadosť o vrátenie daní z UK Vám daňový úrad HMRC schváli len v prípade, ak má potrebné informácie, ktoré sú obsiahnuté vo formulároch P45, P60 a P11D. Váš zamestnávateľ má povinnosť Vám tieto daňové formuláre vystaviť.

P45 formulár

Formulár P45 dostanete od zamestnávateľa, ak ukončíte pracovný pomer v priebehu daňového roka. Na formulári P45 je uvedená výška Vášho príjmu a odvedených daní od začiatku daňového roka (6.apríl.) po dátum odchodu zo zamestnania.

Formulár P45 sa skladá zo 4 častí, ktoré sú určené pre rôzne strany:

  • Časť „ Part 1“ je odoslaná zamestnávateľom na daňový úrad HMRC.
  • Časť „ Part 1A“ si ponechajte. Je to dôležitý daňový dokument, ktorý môžete v budúcnosti potrebovať.
  • Časti „ Part 2 & 3“ sú, v závislostí od Vašej situácie, určené pre Vášho nového zamestnávateľa, Jobcentre alebo HMRC.

 Ak máte nového zamestnávateľa 

Časti „Part 2 & 3“ sú zaslané Vášmu novému zamestnávateľovi. Ten na základe P45 vie, ako Vám správne nastaviť výšku preddavkov na daň do konca daňového obdobia. Preplatky a nedoplatky na daniach vznikajú často vtedy, ak nový zamestnávateľ nemá formulár P45 k dispozícii, a ako následok nastaví Váš daňový kód nesprávne.

 Ak ste nezamestnaný/á 

V tomto prípade  sú časti „Part 2 & 3“ zaslané na Váš miestny úrad práce (Jobcentre).

Ak z UK odchádzate natrvalo

Ak z krajiny odchádzate a žiadate o vrátenie daní pred ukončením daňového roka, časti „Part 2 & 3“ je potrebné priložiť k žiadosti o vrátenie daní.

formulár P45 pre vrátenie daní z Anglicka

P60 formulár

Na formulári P60 je uvedená výška Vášho príjmu a odvedených daní za celý daňový rok. Váš zamestnávateľ má povinnosť Vám formulár P60 vystaviť po ukončení daňového roka, najneskôr však do 31.mája.

formular P60 pre vrátenie daní z Anglicka

P11D formulár

Formulár P11D je zamestnávateľ povinný zaslať na daňový úrad HMRC v prípade, ak Vám poskytoval firemné benefity, ako napr. súkromné zdravotné poistenie alebo firemné vozidlo, ktoré ste používali i na súkromné účely. P11D musí zamestnávateľ zaslať na HMRC najneskôr do 6.júla a Vám poskytnúť kópiu formulára.

formular P11D pre vrátenie daní z Anglicka

Ak chcete požiadať o vrátenie daní z UK, ale chýbajú Vám potrebné dokumenty, radi Vám pomôžeme. Stačí, ak sa    za registrujte  TU a potrebnú žiadosť Vám zašleme e-mailom. Po prijatí vyplnenej žiadosti potrebné dokumenty za Vás z Veľkej Británie získame. 

Emília Geletková BSBA

Zdroj: HMRC

Vážime si vaše súkromie

Naša spoločnosť a naši partneri uchovávajú alebo pristupujú k informáciám v zariadeniach, napríklad k súborom cookies, a spracúvajú osobné údaje, ako sú jedinečné identifikátory a štandardné informácie, ktoré zariadenie posiela na účely opísané nižšie. Súhlas s vyššie uvedeným spracúvaním môžete poskytnúť kliknutím na tlačidlo “Prijať všetko”. Alebo môžete jeho poskytnutie odmietnuť a zmeniť svoje prednostné nastavenia kliknutím na tlačidlo “Spravovať nastavenia”. Vaše prednostné nastavenia sa budú vzťahovať len na túto webovú lokalitu. Na niektoré formy spracúvania vašich osobných údajov nepotrebujeme váš súhlas. Ak sa vrátite na túto stránku alebo navštívite naše zásady v oblasti ochrany súkromia, môžete kedykoľvek zmeniť svoje prednostné nastavenia. Viac informácií o spracúvaní údajov a našich partneroch nájdete na tejto stránke.